Mutfak Terimleri - Mobilşef Blog

Mutfak Terimleri

Mutfak Terimleri

Didiklemek

Haşlanan etlerin el yardımı ile çatal bıçak kullanmadan daha ufak parçalara ayrılma işlemidir. Çorbalara, pilava nazikçe et parçalarını ilave etmek için kullanılır.

Dinlendirmek

Hamurların içeriğinin tam anlamıyla istenilen kıvama gelmesi için beklenen süredir. Yoğurulan hamur veya iç harca biraz stres atması için yapılan işlem.

Kefini almak

Kaynayan tavuk veya et suyunun üzerinde oluşan beyaz ve yoğun köpüklü kısımın delikli kevgir veya bir kaşık yardımı ile berrak su üzerinden alınma işlemidir.

Şoklamak

Dondurucuda saklanacak sebzeleri önce kaynayan su ile ardından soğuk, buzlu su ile muamele etme işlemdir. Bir başka kullanım alanı ise pesto yaparken, kullanılan yeşilliklerin renginin korunması içindir.

Terbiye

Kıvam ve lezzet katmak için yumurta sarısı, baharat gibi lezzetlendiricilerin yemeğe ilave edilmesidir.

Al dente

Genellikle makarna pişirirken kullanılan, hamurun tam anlamıyla dağılmadığı, dişe hala sert gelmesine rağmen piştiği durumdur. Soslu makarna tariflerinde sıklıkla kullanılır. Sosun makarnanın üzerinden akması için tercih edilen kıvamdır.

Mühürlemek

Etin öz suyunu içine hapsederek, daha yumuşak, çiğnemesi kolay bir et elde etmek için, kızgın tavada kısa pişirme işlemidir.

Benmari

Direkt ısı ile temas ettiğinde bozulma, kesilme veya pişme ihtimali olan ürünlerin hafif ve yavaş pişmesi veya erimesi için kullanılan yöntemdir. Derin bir tencerenin içine 2-3 parmak su doldurun, ısıya dayanıklı cam bir kabın içine benmari tekniği ile eritmek veya pişirmek istediğiniz malzemeyi yerleştirin. Püf noktası ise, cam kabın tabanına su temas etmemeli, tek kullanacağınız ısı kaynağı su buharı olmalıdır.

Pane

Yağda kızartılacak ürünlerin, kızartmadan önce yumurta ve un ile muamelesi işlemidir. Kimi zaman galeta unu veya mısır gevreği gibi malzemeler de un yerine kullanılabilir.

Sotelemek

Kızgın yağda sürekli karıştırarak pişirme işlemidir.

Marine etmek

Et veya tavukların dokularının yumuşaması amacı ile önceden soslanarak dolapta 5-6 saat bekletilmesi işlemidir. Aynı zamanda zeytinyağı ve taze baharatlar kullanarak ete aroma katmak için de marine edilir.

Katlayarak yoğurmak

Bu teknik ekmek yaparken hamurun bol hava ile teması için nazikçe sadece parmaklarla tezgahta çevrilme işlemidir. Ayrıca ekmek pişince gözenekli bir doku elde etmek isterseniz bu tekniği uygulamanız gerekmektedir.

Kavurmak

Tereyağı ve zeytinyağı ile birlikte sebzelerin, etlerin dış kabuğu şekilde pişirilme yöntemidir.

Demlemek

Pirinç, bulgur vs. tanelerinin piştikten sonra yemeğin fazla suyunun çektirilmesi için havlu kağıt veya temiz bir bezle tencerenin üzerinin örtülmesi işlemidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR