Karatay Diyeti Nedir? - Mobilşef Blog

Karatay Diyeti Nedir?

Karatay Diyeti Nedir?

Kuşkusuz ülkemizde en çok konuşulan diyetlerden biri Prof. Dr. Canan Karatay'ın kendi adıyla kitabını yayınladığı 'Karatay Diyeti'. Peki nedir bu Karatay Diyeti ve nasıl yapılır?

Karatay Diyeti günlük hayata çok uygun ve tarifler kesinlikle herkesin markette, pazarda bulabileceği malzemelerden oluşuyor. Karatay Diyeti'nin amacı aslında her gün tükettiğimiz besinlerin daha sağlıklı şekilde tüketilmesini sağlamak.

En önemli adım: Egzersiz!

Karatay Diyeti günlük 40-50 dakikalık egzersiz programı öneriyor. Buradaki temel amaç, vücudun yakıt ve enerji düzeyini idare eden ve diğer tüm hormonları kontrol altında tutan leptin hormonu ile insülin direncini kırarak, karaciğer ağlanmasıyla göbek yağlarının ilerlemesinin önüne geçmek. 

Karatay Diyeti'nde hangi besinler tüketilir?

Diyetin ana besin gruplarını şu şekilde gruplayabiliriz:

  • Meyve ve sebze grubundan: karnabahar, lahana, bamya, taze fasülye, enginar, domates, biber, zeytin, limon, greyfurt, ahududu, armut, böğürtlen

  • Baklagil grubundan: buğday, bulgur, kuru fasülye, mercimek, fındık, fıstık, ceviz, badem

Karatay Diyeti'nde karbonhidrat ve işlenmiş her türlü ürünün kahvaltıda tüketilmemesi önerilir. Kahvaltıdan en az 4-5 saat sonra da protein, sebze, baklagil, evde pişirilmiş her türlü çorbanın yanında tüketilebilecek ana seçenekten biri yanında yoğurt, mevsim salatası, bol sirkeli ve az tuzlu ev turşusundan oluşacak öğle yemeği yenmesi söylenir.

Akşam yemeği en geç 19:00-20:00 arasında yenmelidir. Akşam yemeği de öğle yemeği ile benzer özellikler taşımaktadır. 

Ara öğün yasak!

  • Karatay Diyeti, yemeklerin zamanlı yenmesinin sağlık açısından çok önemli olduğunu savunur ve ara öğünlerin şeker direnci üzerinde kötü etkileri olduğunu belirtir.
  • Karatay'a göre yemekler düşük ısıda, uzun süreli pişirilmeli ve baharatlar yemek tamamen piştikten sonra eklenmelidir. 

Su.

  • Her diyette olduğu gibi Karatay Diyeti'nde de su tüketimi çok önemseniyor ve günde en az 2-3 litre su tüketilmesi öneriliyor.

En önemlisi Omega-3!

  • Karatay Diyeti, az tuz tüketilmesini ve omega-3 ağırlıklı beslenilmesini öneriyor. Hatta omega-3 takviyesi istiyor. Yemek ve salatalarda sadece soğuk sıkım sızma zeytinyağı ve tereyağı kullanılması gerektiğini vurguluyor.
  • Keten tohumu, balık yağı (özellikle sardalye, ton balığı ve somon balığı) ve ceviz Omega 3 bakımından en zengin besinlerdir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR